4.10. Tibet Now! Umění v exilu / Art in Exile

Facebook event je zde: https://www.facebook.com/events/1797354216979890/

Musíme se snažit pojmenovávat naši realitu způsobem, který odráží naši každodenní zkušenost lidí žijících v okupaci a jako uprchlíci.

exilový básník Bhuchung D Sonam

Znáte tvorbu současných tibetských básníků? Slyšeli jste už tibetský rap? Mladá generace tibetských spisovatelů, výtvarníků, fotografů, tanečníků či filmařů tvoří převážně daleko od svého domova. Stále častěji obrací svou pozornost k otázce, co v dnešní době znamená být Tibeťan. O současném tibetském umění, literatuře a životě v exilu a také o umění, které je osudy Tibeťanů žijících v exilu inspirováno, budou hovořit:

  • Kate Saunders – spisovatelka a mezinárodně uznávaná odbornice na problematiku Tibetu a Číny, ředitelka výzkumu mezinárodní organizace International Campaign for Tibet, autorka knihy Eighteen Layers of Hell: Stories from the Chinese Gulag
  • Darig Thokmay – tibetský básník žijící v Oxfordu (videokonference)
  • Greg C. Bruno – novinář, spisovatel, autor knihy Blessings from Beijing: Inside China’s Soft-Power War on Tibe t a řady reportáží o Číně, Tibetu a uprchlických tibetských komunitách v Asii
  • Viliam Dočolomanský – režisér divadelního souboru Farma v jeskyni, držitel Evropské ceny nové divadelní reality, autor představení Útočiště inspirovaného rozhovory s mladými Tibeťany žijícími v Londýně

Anglicky s tlumočením do češtiny.

Workshop tradičních tibetských tanců
4. 10. od 15:30 do 18 hodin

Téměř každý Tibeťan, který umí chodit, umí i zpívat. A kdykoliv se setkají, tančí. Tanec jako svoboda, kterou jim nikdo nemůže vzít. Tradiční nomádské tance pod vedením tibetského performera Rin Kina.

Workshop je otevřen pro všechny zájemce bez omezení věku a předchozích zkušeností. Na dílnu doporučujeme pohodlný oděv a obuv.
Sraz účastníků workshopu bude v 15:15 hodin na recepci DOX+.

Útočiště
9. 10. v 19 hodin
10. 10. v 19 hodin

Vydávají se na cestu. Ze strachu. Bez záruk. Cesty tří lidí se protnou na útěku. Poutáni k sobě navzájem překonávají území úzkosti, odvahy, selhávání a soucitu. Hledají útočiště ve světě, který o ně nestojí. Když není kam se vrátit, zbývá jen procitnout. Představení se inspirovalo rozhovory s komunitou mladých lidí, žijících v Londýně, kteří na útěku prožili hraniční životní situace. Scénická kompozice balancuje na pomezí fyzického divadla a koncertu v podání sedmi výjimečných hudebních a tanečních performerů.

VSTUPENKY se dají koupit na GoOut.cz nebo na pokladně v DOXu.

Úvod > Kulturní akce > 4.10. Tibet Now! Umění v exilu / Art in Exile