Výstava Rabíndranátha Thákura v Karolinu

Ve výstavních prostorách historické budovy Karolina se česká veřejnost může seznámit s výtvarnou tvorbou bengálského básníka a nositele Nobelovy ceny za literaturu Rabíndranátha Thákura.

Thákur byl všestrannou uměleckou osobností, a přestože se nejvíce proslavil svými literárními díly, dosáhl značných úspěchů i na poli hudby a výtvarného umění. Ačkoliv se malbě začal věnovat až v pozdním věku, zanechal po sobě tisíce obrazů. Zatímco většina tehdejších umělců usilovala o národní indické umění, které by odráželo indické pojetí estetična a bylo tak v souladu se stále silnější touhou po politické nezávislosti, Thákurův styl byl velmi individualistický a kosmopolitní. Někdy bývá srovnáván s evropským expresionismem.

Prahu Thákur navštívil v letech 1921 a 1926. Poprvé na pozvání profesora indologie Univerzity Karlovy Vincence Lesného, který byl také jeho prvním evropským překladatelem z bengálského originálu, a podruhé na pozvání Karla Čapka, tehdy předsedy československého PEN klubu. Během návštěv Prahy Thákur zanechal hluboký dojem na řadu osobností kulturního života. Leoš Janáček na motivy jeho básně zkomponoval skladbu pro mužský sbor Potulný šílenec, verš z této básně je dokonce vyrytý na Janáčkově hrobě.

Výstava bude přístupná ve výstavních prostorách historické budovy Karolina (Ovocný trh 3, Praha 1) od 16. 10. do 10. 11. 2012 denně kromě neděle od 10–18 hodin, vstup volný.

FOTOREPORTÁŽ

Úvod > Události > Kulturní akce > Výstava Rabíndranátha Thákura v Karolinu